De invloed van microbiële biodiversiteit op de gezondheid

Waarom microben vrienden zijn, geen vijanden.

Op 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. En hoewel we biodiversiteit meestal associëren met planten en dieren, kan het belang van microbiële diversiteit niet genoeg worden benadrukt. Naar verwachting zal in 2050 70% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen, waar gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën snel toenemen. Een groeiend aantal wetenschappers gelooft nu dat dit verband houdt met het verlies aan biodiversiteit.Hoewel biodiversiteit alle levensvormen omvat, hebben vooral microben belangrijke implicaties voor ons welzijn.

WAAROM WE MICROBEN ZOUDEN MOETEN OMARMEN?

Microben zijn overal. Ze komen voor in de bodem, het water en zelfs in het menselijk lichaam. Ze nemen deel aan de recycling van voedingsstoffen, de vruchtbaarheid van de bodem en symbiotische relaties met planten en dieren, waardoor ze een essentieel onderdeel van het ecosysteem vormen. Ze spelen ook een essentiële rol in de menselijke gezondheid. Het menselijke darmmicrobioom bijvoorbeeld kan tot 2 kg wegen en herbergt tot 100 biljoen microben, die een cruciale rol spelen bij de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de regulering van het immuunsysteem. Exposure to a wide range of microbes allows our bodies to mount an effective defense against pathogens, and early exposure to diverse bacteria helps shape the immune system.

BIODIVERSITEIT BLUES

Door onze massale migratie naar steden en gemeenten, waar de biodiversiteit ontbreekt, komen velen van ons niet meer in contact met deze gezondheidsbevorderende microben. Slechte voedings- en levensstijlkeuzes kunnen het darmmicrobioom ook negatief beïnvloeden.


Bovendien kunnen ons verkeerd gebruik van antibiotica en overmatig gebruik van ontsmettingsmiddelen (hoewel beide een belangrijke rol spelen in de samenleving!), de microbiële eecosystemen, met onevenwichtigheden en mogelijke gevolgen voor de gezondheid tot gevolg. Antibioticaresistente stammen komen steeds vaker voor en worden nu door de WHO beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheid en voedselzekerheid.

MANIEREN WAAROP WE MICROBIËLE BIODIVERSITEIT KUNNEN BEVORDEREN

1. Een evenwichtige voeding handhaven van natuurlijk, plantaardig voedsel dat een gezond microbieel ecosysteem ondersteunt.


2. Weg met de ontsmettingsmiddelen! Onze huizen hebben veel baat bij een rijke microbiële diversiteit. Traditionele ontsmettingsmiddelen doden zowel schadelijke als nuttige bacteriën en verstoren het natuurlijke evenwicht. Overweeg het gebruik van probiotische schoonmaakmiddelen zoals YOKUU, die goede bacteriën in uw huis introduceren om een gezond microbieel milieu te bevorderen.


3. Meer tijd buiten doorbrengen om blootstelling aan diverse bacteriën te bevorderen. Of het nu in het bos is, in de tuin of waar dan ook waar we toegang hebben tot de natuur, door tijd buiten door te brengen worden we blootgesteld aan een breder scala van omgevingsmicroben, wat onze microbiële diversiteit positief kan beïnvloeden.


4. Meer diverse inheemse planten kwekenen het ondersteunen van inspanningen om meer inclusieve en toegankelijke groene ruimten.

Het is tijd om vriendschappelijk om te gaan met microben. Van meer tijd doorbrengen in de natuur tot het dumpen van ontsmettingsmiddelen, er zijn veel manieren om de microbiële biodiversiteit te koesteren. Wie weet worden ze wel je nieuwe beste vrienden.

Ontdek meer

The Impact of Microbial Diversity on Health
The Impact of Microbial Biodiversity on Health Why microbes are friends, not enemies. May 22nd marks International Biodiversity Day. And...
All About Biodiversity
All About Biodiversity Why we're giving away seed bombs. The interconnectedness of everything on the planet - from animals, plants,...
Green Friday – wij dragen ons boompje bij
Geen Black maar Green Friday bij YOKUU! ? Zoals jullie ongetwijfeld al wel gehoord hebben, is het dit weekend “Black...

Zoals gezien in:

Gratis verzending vanaf € 45

Voor België, Nederland,
Luxemburg & Frankrijk

DEEL YOKUU MET EEN VRIEND

En ontvang 30% korting op al onze producten (meer info hier!)

1% voor de planeet

Wij doneren een deel van onze inkomsten aan non-profitorganisaties