Stel je voor: je zit opgepropt in een donkere, bloedhete doos, regelmatig bestookt met bleek en zeep. Klinkt niet bepaald als een pretje, toch? Toch zijn er miljoenen organismen die floreren in deze omgeving. Microben zijn robuust genoeg om zelfs in een stomende, chemisch beladen omgeving te overleven.

Je vaat schrobben met detergent en ze blootstellen aan hitte betekent niet dat je vaatwasser kraakhelder is. Sterker nog, hoe langer je het reinigen van je vaatwasser uitstelt, des te meer microben zich permanent vestigen achter die gesloten deur.

Waarom leven er bacteriën in de vaatwasser?

Vergeet het idee van de zelfreinigende, microbevrije vaatwasser.

Deze apparaten zijn eigenlijk mini-ecosystemen, vol leven vanuit het kraanwater, leidingsystemen, achtergebleven eten en je niet-zo-schone vaat. De gebruikelijke verdachten zijn figuren zoals Acinetobacter, Pseudomonas, E. coli, en Candida. Deze beestjes houden ervan om rond te hangen in de rubberen afdichtingen en vormen daar slijmerige biofilms.

Deze plakkerige film helpt microben om zich vast te klampen aan oppervlakken en beschermt hen tegen extreme externe omstandigheden. Sommige microben kunnen zelfs plastics, oppervlakte-actieve stoffen en reinigingsmiddelen metaboliseren, en ze gebruiken als voedselbron.

Is dit slecht nieuws?

We zijn constant in gezelschap van microben, en tot nu toe heeft niemand iets ernstigs opgelopen van een vaatwasser. Zoals elk microbiologisch verhaal hangt het af van de hoeveelheid bacteriën of schimmels die nodig zijn om ziektes te veroorzaken, en van de gezondheidstoestand van diegenen die ermee in contact komen. Het wordt pas problematisch als het aantal micro-organismen onaanvaardbaar hoog is, of als je gediagnosticeerd bent met een immuunziekte.

Desondanks kunnen deze biofilms onaangename geurtjes veroorzaken of de afdichtingen van je vaatwasser aantasten. Daarom is het belangrijk om wat basis onderhoud te verrichten om erger te voorkomen.

Hoe kan je jouw vaatwasser onderhouden?

Voor diegenen onder ons die niet zo van schoonmaken houden, geen paniek! Hier zijn drie eenvoudige trucjes om je vaatwasser soepel en geurvrij te houden:

1. Maak er een gewoonte van om na elke wasbeurt met een schone doek of keukenpapier de afdichtingen af te vegen. Het klinkt misschien als een saaie klus, maar een beetje moeite hier bespaart je later een grote schoonmaaksessie.

2. Kijk altijd even binnen na gebruik. Grote etensresten gespot? Gooi ze weg.

3. Gebruik onze YOKUU vaatwastabletten. Ze zitten vol met miljarden vriendelijke bacteriën die overgebleven restjes opeten en het water zuiveren. Schone vaat, schone machine – het is een win-win!

1 van 3